Website%20banner%201.jpg    

Alles wat je moet weten over onze groene daken

 

Ga snel naar:

 

Waarom je kiest voor een groen dak

Een groen dak is een duurzame oplossing!

Een groen dak is een goede keuze voor iedereen die graag economisch, ecologisch en maatschappelijk bewust is. Niet alleen is het een mooi gezicht, maar een groen dak heeft ook allerlei praktische voordelen. Zo houdt een groen dak water vast, zorgt het voor een schonere lucht, verhoogt het de biodiversiteit en brengt het hiernaast nog veel meer voordelen met zich mee. Groene daken zorgen voor klimaatbestendige en natuurinclusieve gebouwen.

Een groen sedumdak kent vele voordelen ten opzichte van een regulier pannendak of plat dak. Zo profiteer je bij een groen dak niet alleen van betere temperatuursbeheersing en verhoogde biodiversiteit, je ontlast dankzij de enorme waterberging die de sedumplanten hebben het riool ook nog eens aanzienlijk. Reden te meer voor gemeenten om subsidie te verstrekken op de aanleg van je groene dak.

We hebben alle voordelen van een groen dak op een rijtje gezet.

 

Alle voordelen van een groen dak

Waterretentie

Waterretentie betekent letterlijk: “ophouden van water”. Een groen dak zorgt dus voor een langzamere afvoer naar het riool door water vast te houden. Het water wordt langzaam gezuiverd en de plantjes verbruiken een deel van het water waardoor de piekbelasting op het riool flink wordt verminderd.

Constante luchtzuivering

Net als andere planten zorgt een dak vol met sedum ervoor dat er fijnstof uit de lucht wordt omgezet van CO2 naar zuurstof. Hierdoor zorgt een groen dak voor een schonere lucht en draag je bij aan de luchtzuivering.

Lagere omgevingstemperatuur

Planten absorberen ongeveer 50% van het zonlicht, waardoor er een koeler en aangenamer klimaat wordt gecreëerd. Daarbij werkt een groen dak ook isolerend. Hierdoor blijft de temperatuur in huis lager tijdens de zomermaanden en hoger in de winter.

Positief effect op zonnepanelen

Een groen dak zorgt voor isolatie, waardoor de temperatuur op het dak koeler blijft. Dankzij een koeler dak kunnen zonnepanelen een hoger rendement opleveren. In sommige gevallen scheelt het wel 11%.

Verminderd omgevingsgeluid.png

Dempt geluid

Waar een groen dak werkt als isolatie tegen warmte, werkt het tegelijkertijd als geluidsisolatie. Het werkt als een geluidsbarrière op je pand. Het omgevingsgeluid wordt minder, zowel binnen het pand als buiten.

Duurzamer dak

Een groen dak staat bloot aan weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Het resultaat is dat je dak hiertegen wordt beschermd. De levensduur van het dak wordt hierdoor verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Zo heb je de investering in een groen dak binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend.

Hogere pandwaarde

Waar vele verbeteringen aan een pand niets doen met de waarde, zorgt een groen dak voor een waardevermeerdering. De combinatie van uitstraling, verlaagde energiekosten en de hogere duurzaamheid van het dak zorgt hiervoor.

Positieve bijdrage biodiversiteit

De plantjes die worden gebruikt voor een groen dak hebben een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. De Sedum plantjes trekken insecten en bijen aan, waardoor het ook een betere leefomgeving wordt voor vogels.

Brandwerend

Doordat de plantjes veel vocht bevatten en een groen dak goed is voor de waterretentie, creëer je een brandwerende laag.

Verhoogt welzijn

Groen doet een mens goed, dus leven en werken in een groene omgeving verhoogt het welzijn van iedereen. Een groen dak zorgt voor een mindere mate van stress en biedt ontspanning.

Healing environment

Een “healing environment” is een omgeving die zich erop richt om het welzijn van patiënten, werknemers en familie te bevorderen. Een groen dak draagt hier zijn steentje aan bij. In een groene omgeving is bijvoorbeeld de pijntolerantie hoger.

Meer sociale interactie

Wonen in een buurt met groene daken brengt mensen bij elkaar. Wijken met meer groen hebben minder last van agressie, geweld en vandalisme. In plaats daarvan geeft het een hogere belevings- en gebruikservaring, wat een positief effect heeft op de sociale samenhang in de buurten.

Snel en makkelijk

De sedumtrays en sedummatten zijn makkelijk te hanteren en goed te verwerken. Doordat de trays en matten bij levering al een bedekkingsgraad van 95% heeft, creëer je gemakkelijk een direct groen resultaat. Daarbij is het benodigd onderhoud minimaal.

Tijds- en kostenbesparing

Met behulp van de trays en matten is een groen dak snel te realiseren. In tegenstelling tot het los inplanten van plugplanten is de aanleg van een groen dak erg gemakkelijk en snel. Ook is het onderhoud minimaal, wat je tijdswinst en kostenbesparing oplevert.

Erosiewering

Een groen dak zorgt voor een solide en erosiewerende bovenlaag. Deze laag vangt alle klappen op die het dak normaal te verduren krijgt. Op daken waar veel wind staat zorgt het groene dak ervoor dat de ondergrond bij een storm niet wegwaait.

   

Verschillende soorten groene daken

Welke verschillende groene daken zijn er?

Er zijn 3 soorten groene daken beschikbaar:

 1. Regulier groen dak met sedumtrays / sedumcassettes
 2. Sedummixmatten
 3. Lichtgewicht groen dak

 

Is mijn dak geschikt voor een groen dak?

Bijna elk dak is geschikt voor de toepassing van een groen dak. Woningen met een plat of hellend dak, schuren, carports, garages of tuinhuisjes... Voor elke type dak heeft Groen Dak Compleet de juiste producten beschikbaar. De dakbelasting dient minimaal 80kg/m2 te zijn voor een reguliere groen dak oplossing, 45kg/m2 voor een lichtgewicht-oplossing. Dit kun je navragen bij je architect of constructeur.

 

Welk type groen dak is geschikt voor mijn dak?

   

Subsidie op je groene dak

Kan ik subsidie krijgen op mijn groene dak?

De aanleg van groene daken wordt door steeds meer gemeenten gestimuleerd door het beschikbaar stellen van subsidie. Wil je weten of jouw gemeente ook subsidie geeft op het plaatsen van een groen dak? Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden of kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

   

Groene daken van Groen Dak Compleet

De kwaliteit van onze groene daken

Onze voorgekweekte sedumdaken zijn van superieure kwaliteit, gevarieerd van kleur en 100% onkruidvrij. Het sedum kan uiteraard tegen een stootje zodat je voor onderhoud nog steeds over je dak kunt lopen. De sedumtrays en -matten worden voorgekweekt en kant en klaar afgeleverd zodat je dak direct groen is na de aanleg!

   

De aanleg van je groene dak

Heb je een groen dak van Groen Dak Compleet besteld? Gefeliciteerd! Hiermee ben je verzekerd van een groen dak van de hoogste kwaliteit.

Algemene tips voor het aanleggen van je groene dak

 • Maak het dak voor aanvang schoon: vrij van grind, bladeren etc.
 • Begin met aanleggen bij een haakse hoek (90°) op het dak.
 • Meet het oppervlak van tevoren en gebruik zoveel mogelijk volledige trays/matten.
 • Houd ±20 cm vrij voor grind aan de buitenrand, rondom warmte-uitlaten, lichtkoepels en waterafvoer.
 • Gebruik een bolrooster en (tegel)bladvanger om de waterafvoer vrij van vuil en bladeren te houden.
 • Na de aanleg dien je het groene dak direct te bewateren.

Aanleginstructies voor je groene dak

Kies het type groen dak dat je gaat aanleggen en werk van beneden naar boven.

   

De aanleg van een groen dak op schuine daken >25°

 • Breng panlatten (4x4 cm) aan op het dak onder de groendakconstructie.
 • Gebruik een erosiewerend raster als substraathouder onder sedummixmatten.
 • Plaats indien nodig een dakrandprofiel i.c.m. een scheidingsprofiel onderaan het dak en vul deze met grind.
 • We raden we met klem aan van tevoren advies in te winnen of hulp in te schakelen voor de aanleg van een groen dak op een schuin dak.

Deel je foto en maak kans op een insectenhotel!

Heb je een groen dak bij ons besteld? Dan ontvangen wij graag de dfoto's van het eindresultaat voor plaatsing op onze website en social media! Mail je foto's naar marketing@groendakcompleet.nl en maak kans op een gratis insectenhotel!

   

Het onderhoud van je groene dak

Een groen dak is nagenoeg onderhoudsvrij

Onze groene daken zijn voor ongeveer 95% begroeid op het moment van levering. De sedumplantjes zullen binnen een jaar zodanig in elkaar over groeien zodat er geen scheidingslijnen meer te zien zijn.

Regulier onderhoud - 2 keer per jaar (voorjaar/najaar)

Het onderhoud van een groen dak is minimaal, maar moet wel gebeuren. Twee keer per jaar dien je mestkorrels op het dak te strooien tijdens of kort voor een fikse regenbui. In droge periodes dien je te besproeien zodat de mestkorrels optimaal verwerkt worden op je groene dak.

 • Bemest het groene dak door onze plantaardige mestkorrels eenvoudig uit te strooien over het dak.
  Tip: gebruik handschoenen en begin aan het einde; loop daarna niet over het dak.
 • Dit is eveneens een mooi moment om dode plantjes te verwijderen en grindstrook en afvoer schoon te maken / controleren op ongewenste begroeiing.

Bewatering van het groene dak

Sedumplanten zijn bestand tegen lange periodes van droogte en hoeven in principe niet bewaterd te worden. Toch kun je overwegen je dak te bewateren op hete dagen of periodes van droogte.

 • Isolatie van groen dak werkt beter als er water is opgenomen.
 • Een bewateringssysteem (zoals van Gardena) kan uitkomst bieden, o.a. voor lastig bereikbare daken.
 • Sedum kleurt met de seizoenen mee. In de herfst en winter (en nét voor de start van de lente) kleurt het sedum rood. Als het sedum rood kleur in de zomer, dan is dat waarschijnlijk een stressreactie veroorzaakt door te weinig water of te weinig voeding. In de zomer dus regelmatig besproeien en 2x per jaar bemesten voor een mooi groen resultaat.

 

Bestel vandaag nog jouw groene dak

Wil je zelf je groene dak aanleggen?

Ben je best handig en heb je geen hoogtevrees? Leg dan helemaal zelf je groen dak aan! In onze webshop kun je alle benodigdheden voor je groene dak bestellen. Laat ze thuis bezorgen of kom ze afhalen op ons distributiecentrum in Oudenbosch (Noord-Brabant). Voor advies mag je altijd contact met ons opnemen!

Bestel in webshop

Aanleg door Groen Dak Compleet laten verzorgen

Wil je liever dat Groen Dak Compleet je dak omtovert in een duurzaam groen dak? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, we brengen graag een scherpe offerte uit!

Nu een offerte aanvragen